Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

04 Oca, 2022 - Okuma

Kitap okumanın faydaları nelerdir? Bu soru her zaman sorulur. Aslında cevapları bellidir ama gelişen ve değişen dünyada insanlar bu cevapları duymak istemez veya duysa da işine gelmez. 

En son ne zaman bir kitap ya da herhangi bir dergide yayınlanmış bir makale okudunuz? Günlük okuma alışkanlığınız tweetler, Facebook updateleri ya da mutfaktaki ürünlerin kullanım talimatları ile mi sınırlı? Eğer siz de düzenli okuma alışkanlığına sahip olmayan sayısız insanlardansanız, kaçırdığınız bir şey var: Okumanın birçok faydası vardır, ve bu faydalardan bazıları aşağıda sizin için listelenmiştir. 

kitap-okuma-faydalari
Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

1. Zihinsel Uyarılma

Yıllar boyunca yapılmış çeşitli çalışmalar göstermiştir ki zihinsel uyarılma,  beyninizi aktif ve meşgul tuttuğu için gücünü kaybetmesini engelleyerek, Alzeihmer ve Bunama gibi rahatsızlıkların gelişimini yavaşlatır ve hatta bu rahatsızlıklardan sizi korur. Vücudunuzdaki tüm kaslarda olduğu gibi, beyniniz de güçlü ve sağlıklı olabilmek için egzersize ihtiyaç duyar. Bu sebeple  konu zihniniz olunca “ Kullan ya da Kaybet ” deyiminin kullanılması da oldukça yerindedir. Kitap okumak gibi yapboz yapmak ve satranç gibi çeşitli oyunlar oynamak da bu anlamda zihniniz için faydalı olacaktır.

2. Stres Azaltma

İşyerinde, kişisel ilişkilerinizde ya da günlük hayatınızda karşılaştığınız diğer birçok konuda ne kadar stres yaşamış olursanız olun, kendinizi muhteşem bir hikayenin içerisinde kaybettiğinizde hepsi yok olur gider. Güzel yazılmış bir roman sizi başka diyarlara götürürken, hoşunuza giden bir makale zihninizi başka taraflara çekerek gerginliğinizi azaltır ve rahatlamanızı sağlar. 

3. Bilgi

Okumuş olduğunuz her şey beyninizi yeni bilgilerle donatacaktır, ve bu bilgilerin ne zaman işe yarayacağını bilemezsiniz. Daha fazla bilgi sahibi oldukça daha donanımlı hale gelecek ve hayatınız boyunca karşı karşıya geleceğiniz mücadelelerde daha güçlü olacaksınız. Ve unutmamalısınız ki işinizi, paranızı ve hatta sağlığınızı kaybedebilirsiniz, ancak edindiğiniz bilgiler asla sizden alınamaz.

4. Genişleyen Kelime Dağarcığı

Daha fazla okudukça daha fazla kelime öğrenecek ve bu kelimeleri de günlük hayatınızda kullanmaya başlayacaksınız. Düşüncelerinizi rahatça ifade edebilmeniz ve güzel konuşmanız size her türlü iş alanında yardımcı olacak, özgüveninizi ve özsaygınızı arttıracaktır. Hatta; daha güzel konuşmak, çeşitli konularda bilgi sahibi olmak, gündemi ve edebiyatı takip etmek iş hayatınızda yükselmenize de yardımcı olacaktır. 

Kitap okumak yeni bir dili öğrenmek için de gereklidir. Çünkü kitap okudukça öğrendiğiniz kelime sayısı ve o dile hakimiyetiniz artar. Bu da konuşma ve yazma becerilerinizi arttıracaktır.

5. Hafızanın Gelişmesi

Bir kitap okurken, o kitabın içerisinde ki karakterleri, o karakterlerin geçmişlerini, heveslerini ve isteklerini hatırlamanız gerekir. Yarattığınız her hatıra beyninizde yeni geçitler oluşturur ve hali hazırda olanları da güçlendirir. Bu da hafızanızın güçlenmesine yardımcı olur. 

6. Daha Güçlü Analitik Düşünme Yeteneği

Şu ana kadar hiç esrarengiz bir roman okuyup, henüz kitabı bitirmeden sırrı çözebildiniz mi? Eğer çözebildiyseniz, bu kritik yapabildiğinizi ve detaylardan yola çıkarak analitik düşünebildiğinizi gösterir. Ayrıca detayları analiz edebilme yeteneğiniz arttıkça bir kitabın dilinin iyi ya da kötü olduğunu, karakterlerin doğru yerleştirilip yerleştirilmediğini, akışın yerinde olup olmadığını rahatça anlayabilirsiniz. Ayrıca tüm safhaları dikkatlice okuduğunuz için kitabı başkaları ile tartışırken de görüşlerinizi açık bir şekilde dile getirebilirsiniz. 

7. Daha Gelişmiş Konsantre Yeteneği

Günlük hayatımızda dikkatimizi dağıtabilecek birçok etken vardır. 5 dakikalık bir zaman diliminde dahi bir kişi bir iş üzerinde çalışıp, emaillerini kontrol edip, telefonuna bakıp, iş arkadaşlarıyla konuşabilir. Bu ise stres seviyemizin artmasına ve üretkenliğimizin azalmasına neden olur. Kitap okurken ise tüm dikkatiniz kitaptadır. Bir gün işe gitmeden önce 15-20 dakika kitap okumayı deneyebilir ve ofise vardığınızda nasıl daha iyi odaklanabildiğinizi görebilirsiniz. 

8. Daha İyi Yazma Becerisi

Daha fazla iyi yazılmış kitaplar okudukça, diğer yazarların yazma stillerini gördükçe ve kelime hazneniz genişledikçe sizin yazma beceriniz de olumlu yönde etkilenecektir. Nasıl müzisyenler ve ressamlar birbirlerinden etkileniyorsa, yazarlar da diğer yazarlardan ilhan almaktadır.

9. Huzur

Güzel bir kitabın rahatlama getirmesine ek olarak, okuduğunuz kitabın konusu ile birlikte geniş bir iç huzur da kazanabilmeniz mümkündür. Ruhani içerikler okumak kan basıncınızı düşürüp sakinlik kazandırırken, kişisel gelişim kitapları ruh hali bozukluklarında ya da hafif zihinsel rahatsızlıklarda okura destek olabilir.

10. Parasız Aktivite

Birçoğumuz kitap almayı ve kitaplarını biriktirmeyi sevebilir, ancak bu maliyetli bir şeydir. Bütçenizin kısıtlı olması durumunda yerel kütüphanelere gidebilir ya da arkadaşlarınızla kitap takası yapabilirsiniz. Ayrıca bazı kütüphanelerin internet üzerinde, PDF şekline getirilmiş kitaplarına da ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte online olarak ücretsiz kitap indirebileceğiniz birçok kaynak da mevcuttur.

11. Farklı Kültürleri Tanıma Şansı

Kitap okumak size hiç tanımadığınız ya da çok az fikriniz olan kültürler konusunda bilgi verecektir. Örneğin, Bir Geyşa’nın Anıları’nı okuyarak Japonya’nın bilinmeyen bir yüzüne tanıklık edebilir ya da Uçurtma Avcısı’nı okuyarak Afganistan’da olanlar karşısında şaşkınlık içerisinde kalabilirsiniz.

Vücut için Egzersiz Yapmak Ne ise, Zihin için de Kitap Okumak Odur!

Yukarıda listelenmiş maddelerden de anlaşıldığı gibi okumak daha sağlıklı bir zihne ve daha gelişmiş bir hayla gücüne, daha geniş kelime dağarcığına, dünya hakkında daha fazla bilgiye ve daha az stresli bir yaşama sahip olmanıza destek olur. Ayrıca daha fazla kitap okumak tartışmalara daha çok dahil olabilmenizi, çevreniz tarafından daha ilgi çekici bir insan olmanızı, problemleri kolaylıkla çözebilmenizi ve modern hayattaki anksiyeteden korunmanızı sağlayacaktır.  

Klasik edebiyat, şiir, biyografi, dini kaynaklar, gençlik serileri, kişisel gelişim, bilimkurgu, çizgi roman, deneme, korku-gerilim, polisiye, destanlar, senaryo ya da romantik romanlar, ilginizi çekecek ve hayal gücünüzü besleyecek bir şeyler mutlaka bulacaksınızdır. Tek yapmanız gereken bilgisayarınızdan, televizyon karşısından ya da akıllı telefonunuzdan biraz uzaklaşmak ve kitabınızın sayfalarında kaybolmak. 

Tags: Modern, kitap okumak, kitap okumanın faydaları, kitap okumanın etkileri, kitap okumak ekşi, kitap okumak istiyorum, kitap okumak için tablet, kitap okumak neden önemlidir, kitap okumak faydaları, kitap okumak bizi nasıl geliştirir, kitap okumak ile ilgili sözler, kitap okumak mı dinlemek mi, kitap okumakla ilgili sözler, kitap okumak ingilizcesi, kitap okumak ile ilgili sözler kısa